חזור לתחומי התמחות

תוכנה

rishum

רקע

משרדנו כולל מומחים בתחום התוכנה בעלי ניסיון וידע רב בהגשת פטנטים רבים בתחום התוכנה. למומחים שלנו ניסיון הכולל עבודה בחברות היי-טק יחד עם תואר בתחום מדעי המחשב ובעריכת פטנטים כך שהשפה הטכנולוגית והמשפטית נהירה וברורה להם.

קרא עוד 

האתגרים בעריכת והגשת פטנטים בתחום התוכנה

רבים מתחבטים בשאלה האם ניתן וכדאי להגן על המצאות בתחום התוכנה. ההתלבטות נובעת לא רק מההיבט המשפטי, האם אפשר להגן על תוכנה באמצעות פטנט אלא גם מהשאלה האסטרטגית, האם לחברה יש יתרון ברישום פטנטים בתחום התוכנה?.כלומר בהנחה שניתן לרשום פטנטים בתחום התוכנה, השאלה הנשאלת על ידי רבים היא האם חברה  שרשמה פטנט בתחום התוכנה תוכל לאכוף אותו? אם התיאור יהיה ספציפי מדי האם הדבר לא יקשה על אכיפת הפטנט? האם רישום פטנט בתחום התוכנה עלול לגרום לחשוף סודות מסחריים  כגון אלגוריתם חדשני וייחודי שלא ניתן היה לגלות אותו, ועכשיו שהוא מתואר בפטנט הוא נחשף למתחרים שעלולים להעתיק אותו?

היכן ועל מה ניתן לרשום פטנטים בתחום התוכנה

השאלה אם וכיצד ניתן לרשום פטנט בתחום התוכנה שונה ממדינה למדינה. ישנם מדינות כגון ארה"ב בהם ניתן לרשום פטנט בתחום התוכנה אם הגבלות מסוימות בהתאם לחוק ולפסיקה ומדינות אחרות כגון מדינות אירופה בהם האפשריות מוגבלות יותר. אולם, בהתאם להתקדמות הטכנולוגית גם בפסיקה ובחקיקה בארה"ב השינויים שכחים והשוני בחוקים בין מדינה למדינה דורשים בחינה מדוקדקת של כל מקרה ומקרה לגופו. 

הפסיקה והחקיקה בישראל

בעבר סבר גם רשם הפטנטים הישראלי ד"ר מאיר נועם, כי תוכנת מחשב איננה פטנטבילית, כלומר, איננה בת רישום כפטנט. באותה עת כרך רשם הפטנטים את תוכנת המחשב יחד עם "שיטה לעשיית עסקים", שאף היא, כך קבע, איננה ניתנת לרישום כפטנט.

באשר לשיטה לעשיית עסקים קבע אז הרשם, כי היא איננה פטנטבילית, שכן היא אינה עונה על סעיף 3 לחוק הפטנטים הישראלי הקובע, כי "אמצאה, בין שהיא מוצר או תהליך בכל תחום טכנולוגי ,שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי, ויש בה התקדמות המצאתית - היא אמצאה כשירת פטנט". שיטות עסקיות, כך קבע ד"ר נועם, נלמדות במחלקות למדעי הרוח באוניברסיטה, ולא במחלקות הנדסיות-טכנולוגיות, ולכן שיטות לעשיית עסקים לא עומדות בדרישות סעיף 3 לחוק הפטנטים.

בהתייחסו לתוכנות מחשב טען הרשם טיעונים אחרים לגמרי. הוא הסביר כי הואיל ותוכנות מוגנות באמצעות חוק זכויות יוצרים הישראלי, אין אפשרות להגן עליהן במקביל באמצעות חוק הפטנטים. יש לציין שהרשם הגיע למסקנה זאת למרות שאין ספק שתוכנה היא מוצר טכנולוגי - שכן תוכנה משולבת היום כמעט בכל מוצר טכנולוגי, ומקצוע התוכנה נלמד במחלקות טכנולוגיות באוניברסיטה - כך שמבחינה זו היא עונה על סעיף 3 לחוק. כל זאת גם חרף העובדה שחוק הפטנטים איננו שולל במפורש רישום פטנטים על תוכנה (כפי שהוא שולל, לדוגמא, תהליך לטיפול רפואי בגוף האדם - סעיף 7 לחוק).

הפסיקה בישראל

ד"ר נועם הוסיף באותה העת קריטריון לקבלת החלטה באם אמצאה בה משולבת תוכנה היא בת פטנט או לא - קריטריון שהתבסס על המימד הפיזי של האמצאה. באופן ספיצפי ד"ר נועם קבע, כי בעוד שתוכנה איננה ניתנת לרישום כפטנט, וחומרה ניתנת לרישום כפטנט, מוצר בו משולבים חומרה ותוכנה גם יחד ("אמצאת כלאיים") עשוי בתנאים מסויימים להיות ראוי לפטנט. הקריטריון שקבע התבסס על מיקומה של ליבת האמצאה. כאשר ליבת האמצאה באמצאת "כלאיים" נמצאת בחומרה האמצאה כשירה לפטנט, אך כאשר ליבת האמצאה בתוכנה, האמצאה אינה כשירה לפטנט.

הרשם שהציגהמדיניות העתבאותה דרמטי שינוי עלבישרה, רב רעש ועוררהמדיניות שהציג הרשם באותה העת בישרה על שינוי דרמטי, ועוררה רעש רב בקהילה הטכנולוגית. נראה שהרשם דאז לא חשב על כל ההשלכות של החלטתו נוכח העובדה שהמצאות טכנולוגיות רבות, במיוחד בישראל, מבוססות על תוכנה.

הדבר הביא למחשבה מחודשת אצל רשם הפטנטים והוא כינס פורום של עורכי פטנטים ובעלי עניין כדי לדון בסוגיה. בסיומו של תהליך די ממושך, שוכנע ד"ר נועם, וממש ערב פרישתו הפך את מדיניותו בנושא, ופירסם נייר עמדה על פיו תוכנה כשירה להירשם כפטנט. רשם הפטנטים שהחליף את ד"ר מאיר נעם, עו"ד אסא קלינג, אימץ את העמדה החדשה והפך אותה למחייבת. לאחר תקופת ביניים של מספר חודשים פירסם עו"ד קלינג הנחיות בחינה חדשות בהן קבע למעשה, כי תוכנה ניתנת לרישום כפטנט.

באמצעות צוות המומחים שלנו אנו בודקים האם ההמצאה הספציפית ראויה להירשם כפטנט, היקף ההמצאה שניתן ויש לתאר בבקשת הפטנט, והיכן להגיש אותה. השיקולים האסטרטגים שנלקחים בחשבון משלבים היבטים טכנולוגים, משפטיים ועסקיים כך שביום פקודה הפטנט ישמש את החברה אסטרטגית ויימקם אותה במקום טוב יותר וחזק יותר מול המתחרים של החברה. 

ניסיון בתחום התוכנה

תחום התוכנה הינו אחד התחומים אשר משרדנו מוביל בו הן מבחינת הנסיון והן מבחינת הידע המקצועי. פטנטים בתחום התוכנה הם תמיד נושא אשר יזמים וממציאים מתחבטים בו, ולא בכדי, נדירים הפיתוחים שאין בהם שילוב של אלמנטים הקשורים לתוכנה. בקשות פטנטים בתחום התוכנה מאז ומעולם עמדו במרכז וויכוח מהותי בין שיטות עקרוניות שמאפשרות להגן על טכנולוגיות בתחום התוכנה אם הגבלות מסוימות לבין שיטות המצמצמות את היכולת לגנה על טכנולוגיות בתחום התוכנה באמצעות הגנת פטנט.

לעורכי הפטנטים שלנו  תואר במחשבים ואת עיקר התמחותם עשו בעריכה ובהגשה של פטנטים בתחום התוכנה. כתיבה של פטנטים בתחום התוכנה דורשת מומחיות והבנה בתחום הטכנולוגי יחד עם הבנה בתחום הפטנטים כך שבקשת הפטנט תנוסח בצורה המדויקת ביותר והנכונה ביותר.  

אולי תאהב גם