תוכנה
משרדנו כולל מומחים בתחום התוכנה בעלי ניסיון וידע רב בהגשת פטנטים רבים בתחום התוכנה. למומחים שלנו ניסיון הכולל עבודה בחברות...
קרא עוד
רקע
אין זה סוד שישראל היא בין המדינות המובילות בעולם בפיתוח אפליקציות (mobile app) בתחומים שונים לשימושים שונים. לאורך שנים רבות, עוד מתקופת הדוט-קום טרם הופעת הטלפונים החכמים צברנו ניסיון רב בעריכה הגשה ורישום פטנטים בתחום האפליקציות בכל העולם.
קרא עוד
ליווי ויעוץ צמודים לחברות היי-טק מהשלבים המוקדמים בפיתוח האפליקציה
"היי נפתלי יש לי אפליקציה חדשה שהמצאתי, אני יכול להגן עליה באמצעות רישום פטנט?" את השאלה הזאת אנחנו חוזרים ושומעים שנים רבות, ובשנים האחרונות עם ההתקדמות הטכנולוגית של מכשירי הטלפון החכמים והפופולריות העצומה שצוברים אפליקציות בתחום הבידור והמוסיקה השאלה הזאת נהיית אפילו יותר ויותר שכיחה. אז מה התשובה? כן? לא?
חוקים ופסיקה משפטית בתחום התוכנה והאפליקציות
הפסיקה והחוקים בתחום האפליקציות השתנו ומשתנים כל עת. לעיתים נראה שבתי המשפט ובתי המחוקקים מנסים להדביק את הקצב המהיר של ההתקדמות הטכנולוגית כך שהפסיקה תתאים למציאות הטכנולוגית ותהיה רלוונטית להתפתחות הטכנולוגית העכשווית. בנוסף הפסיקה והחוקים בעניין שונים ממדינה למדינה. כך למשל הפסיקה האירופאית מגבילה בצורה משמעותית את היכולת לרשום פטנטים בתחום התוכנה בכלל ואפליקציות בפרט בהשוואה לדוג' לפסיקה האמריקאית. כאן המקום לציין שהאפשרות לרשום פטנטים בתחום התוכנה והאפליקציות לפי הדין האמריקאי אינה גורפת ונדרשים מספר מבחנים שעל האמצאה לעבור בכדי שתהיה ראויה להירשם כבקשת פטנט. יש לציין שגם כשהאמצאה עברה את כל המבחנים נדרש ניסוח מקצועי נכון ומדויק של בקשת הפטנט על מנת שהבקשה תאושר כפטנט.
החוקים והפסיקה בארץ
סעיף 3 בחוק הפטנטים מפרט את התנאים המהותיים והעיקריים לכשירות אמצאה לפטנט, כדלקמן: "אמצאה, בין שהיא מוצר ובין שהיא תהליך בכל תחום טכנולוגי, שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית – היא אמצאה כשירת פטנט".
בהתייחס להוראות לבוחני פטנטים הגדיר רשם הפטנטים מבחן המגדיר מהו "בכל תחום טכנולוגי" המבוסס על בדיקה המזהה בפירוט ההמצאה "תהליך טכנולוגי מוחשי". "תהליך טכנולוגי מוחשי הוגדר ע"י בית המשפט בע"ש (מחוזי י-ם) 23/94 United Technologies נ' רשם הפטנטים כביטוי של תכונות פיזיות בדבר כלשהו עליו מבוצעת האמצאה או באופי הפעולה אותה המוצר או התהליך מבצעים.
כאשר ישנו קושי בזיהוי היותה של האמצאה בתחום טכנולוגי הרשם ממליץ לבצע מבחן מרכזי נוסף הכולל זיהוי קיומו של אופי טכנולוגי מוחשי למוצר או התהליך הנתבעים, או לתוצאת התהליך. משמעות הדברים שאם תהליך או מערכת המתוארים בבקשת הפטנט הכוללים מחשב ותוכנה שגורמים או מערבים שינוי מוחשי בתהליך ובתוצר הסופי שהמערכת או התהליך יוצרים,הבקשה ראויה להירשם כפטנט. במקרה הנ"ל (יונייטד טכנולוג'יס נגד רשם הפטנטים) מדובר במערכת מחשב המותקנת בתוך הליקופטר ומריצה תוכנית מחשב המבצעת אופטימיזציה של צריכת הדלק של ההליקופטר בעת טיסה (כלומר בזמן אמיתי). השופט ברנר שישב בדין כתב "אין מקום לדרוש שתוכנת המחשב תשנה את מבנה המחשב, אלא די בכך שתוכנת המחשב תשנה את צריכת הדלק".
בהתאם לכך בקשות פטנטים בתחום האפליקציה אינם כוללים בדרך כלל תיאור אבסטרקטי העומד בפני עצמו אלא כוללים תיאור של יישום אחד או שניים שרצים על מערכות חומרה ותוכנה הנמצאות בטלפון חכם הכולל מעבד( Processor) . פעמים שהאפליקציה עושה שימוש ברכיבי חומרה נוספים בטלפון כגון חיישן GPS, מצלמה או חיישנים ואמצעים אחרים הקיימים על הטלפון הנייד והאפליקציה משתמשת בהם כך שמבצעת פעולה בעלת אופי מוחשי.
כפי שנאמר לעיל, אם בהמצאה מעורבת פעולה בעלת אופי מוחשי הרי שאי אפשר לשלול באופן גורף הענקת פטנט על ההמצאה. יש להדגיש שמכיון שפעמים שתיאור ההמצאה והתביעות מוגשים במספר מדינות כגון במדינות אירופה, ארה"ב יפן וסין ומדינות נוספות מומלץ לבדוק שהתיאור וכן התביעות שמתארות את האפליקציה יעמדו בדרישות החוק בהתאם לכלל המדינות.
דוגמאות לחברות היי-טק
חברת fuse.it פיתחה תוכנה ואפליקציה המאפשרות למזג תוכן כגון וידאו עם תכנים נוספים כמו למשל סרטונים של כוכבים פופולרים כמו כוכבי טיקטוק או תוכן הכולל מציאות רבודה (Augmented Reality) על מכשיר הטלפון של המשתמש.
עריכת הפטנטים ואסטרטגית ההגשה התבצעו יחד עם מנהלת החברה ומנהלת הפיתוח של החברה בהתאם לאסטרטגיה הכללית של החברה. הטכנולוגיה והפיתוחים של החברה נרשמו במספר פטנטים שהוגשו והתקבלו בארה"ב ובמדינות נוספות תוך פחות משנתיים ממועד ההגשה.
קרא עוד
קרא עוד
קרא עוד
קרא עוד