חזור לשירותים

פטנטים

rishum

למשרדנו ניסיון רב ומקצועי בכל הנושאים והיבטים הקשורים לפטנטים. לעורכי הפטנטים שלנו ניסיון המשלב ידע טכנולוגי ומשפטי נרחב ומעמיק בתחום הפטנטים. אנחנו מעניקים ליווי אישי צמוד ומקצועי של עורך דין ועורך פטנטים לממציאים יזמים וחברות היי-טק.

אנו מעניקים ליווי אישי ומקצועי ליזמים פרטים, חברות היי-טק וממציאים מהשלבים הראשונים של גיבוש הרעיון לפטנט דרך בניית אסטרטגיה התואמת את צרכי הלקוח ובהמשך רישום הפטנט במדינות שונות בהתאם לתוכנית האסטרטגית. הליווי כולל בהמשך אחזקת של הפטנט וכן להליכים נוספים הקשורים לאכיפה כתוצאה  מהפרת הפטנט שהוגש או פטנטים אחרים רשומים או הגנה מפני תביעות בנושא זה.

למשרדנו קשר ישיר ומיידי עם משרדי עורכי הפטנטים המובילים בעולם בארה"ב, אירופה, סיו, יפן הודו ומדינות נוספות. אני מקיימים שיתופי פעולה עם משרדים אלו, וביחד אנו מעניקים ללקוחותינו מטריית הגנה מקיפה ונרחבת, בהתאם לצרכי הלקוח ובהתאם לכל מקרה ומקרה בשגרה ובאירועים דחופים.

בין לקוחותינו בתחום הפטנטים חברות בינלאומיות ומקומיות וכן מוסדות אקדמים בתחום ההיי-טק, כגון חברות תקשורת, הנדסה, רכב ואלקטרוניקה.

עריכה ורישום פטנטים על ידי מקצוענים! 

תחום הפטנטים הוא תחום מורכב ביותר. הוא דורש ידע המשלב ניסוח מדויק, אנגלית ברמה גבוהה, הבנה טכנית ומקצועית וידע משפטי. יתר על כך, בשנים האחרונות תחום בפטנטים מורכב ומאתגר אף יותר משנים עברו. עורך הפטנטים נדרש להבנה מעמיקה בחוקי הפטנטים ובפסיקה המשתנה חדשים לבקרים.

בקשת פטנט ערוכה על ידי מתמחה ללא ניסיון עלולה לסכן את הטכנולוגיה אשר בקשת הפטנט אמורה להגן עליה. בקשת פטנט שעוברת מיד ליד עלולה ליפול בין הכיסאות ולהיות ערוכה בצורה לא שלמה ומקצועית. בנוסף מעבר ידים רב גורם לבזבוז זמן יקר והוצאות כספיות מיותרות.

שירותי משרדנו בתחום הפטנטים כוללים:

  • ייעוץ ראשוני לגבי כשירות האמצאה לרישום כפטנט 
  • חיפוש ראשוני וניתוח תוצאות החיפוש
  • בניית אסטרטגיה אישית התואמת את צרכי הלקוח
  • עריכת בקשות לפטנט וביצוע רישום פטנט ברחבי העולם וטיפול בבקשות עד לקבלת פטנט בכל מדינה.
  • ליווי הליכי התנגדות וביטול פטנטים בישראל ובחו"ל.
  • סיוע ללקוחות לנהל הליכים משפטיים מורכבים בחו"ל.
  • בדיקות נאותות (Due Diligence).
  • הגשת בקשות לרישום פטנטים בישראל ובחו"ל
  • ניהול הליכים אצל רשם הפטנטים
  • ניהול תביעות בגין הפרת פטנט
  • ייעוץ משפטי וליווי לקראת משא ומתן עם משקיעים
  • פיתוח אסטרטגיה משפטית לשמירה על הקניין הרוחני של עסק

חשיבותם של פטנטים

לרישום פטנט יש כמובן ערך הגנתי, המונע ממתחרים קיימים או פוטנציאלים לחקות או להעתיק את ההמצאה. אולם מעבר לחשיבות ההגנתית והמשפטית יש לפטנט ערך עסקי יקר ערך. ערך מסחרי זה מלווה את החברה בעלת הפטנט  בכל שלבי החברה מגיוס הכספים הראשון עד האקזיט.

·   כתיבה ועריכת בקשות פטנטים

איכות עריכת בקשת הפטנט היא ערובה לפטנט חזק ומשמעותי אשר יחזק ויגדיל את ערך החברה בעלת הפטנט.

אנחנו מלווים באופן אישי וצמוד את הממציא או את החברה  המעוניינת להגיש בקשת פטנט בכל שלבי כתיבה ועריכת הפטנט. הליווי כולל הדרכה ועזרה בשלבים הראשונים של הגדרת ההמצאה וניתוח הידע הקיים הקשור להמצאה על מנת שההמצאה תעמוד בדרישות החוק השונות כגון חדשנות והתקדמות המצאתית. הגשת הפטנט נמדדת ונשקלת בהתייחס לאסטרטגיה העסקית של הממציא או החברה מגישת הפטנט. וכן בהתאם לתקציב שמוגדר מראש.

·       הגשת בקשות לפטנטים בארץ ובעולם

הגשה וטיפול בבקשות פטנט ברחבי העולם, כגון ארה"ב אירופה סין יפן וישראל. כמו כן הגשת פטנט PCT (הגשת בקשת פטנט בינלאומית). השירות שלנו כולל ייעוץ והדרכה בכל שלבי הגשה וקבלת הפטנט בהתאם לאסטרטגיית הפטנטים שנקבעה מראש על מנת למנוע הוצאות מיותרות בהליך הגשת הפטנט.

מהו פטנט?

פטנט רשום הוא זכות משפטית המאפשרת לבעל הפטנט למנוע מאחרים להשתמש בהמצאה שהמציא. מעבר להגדרה המשפטית רישום פטנט מעניק לבעליו יתרון וערך טכנולוגי ועסקי על פני מתחרים קימים ופוטנציאלים

למה לי להשקיע ברישום פטנט?

תהליך של פיתוח מוצר טכנולוגי הוא יקר וארוך. יזם פרטי, חברה או ממציא בודד משקיעים ממיטב כספם וזמנם בבניית ופיתוח מוצר. חברה שפיתחה מוצר חדשני ויוצאת איתו לשוק  ומיד חושפת את המוצר או/ו מוכרת את המוצר ללא רישום פטנט מסתכנת ומאפשרת לכל אדם או חברה מתחרים להעתיק ולמכור את המוצר ללא השקעה מרובה. החברה שלא רשמה את הפטנט מאבדת יתרון טכנולוגי אך יתר על כך החברה תאבד גם יתרון עסקי על מתחריה.

העולם שייך לחדשנים!

חברות היי-טק מצליחות נמדדות היום בהתאם לרמת החדשנות שלהם. הסיסמאות "חדשני" או "חדשנות" נישאים היום בכל מקום, ומעל כל במה, ברשתות החברתיות, בכנסים טכנולוגים, ובתקשורת הכללית המקומית והעולמית. כיצד במציאות מודדים חדשנות? מה הופך חברה אחת "חדשנית" יותר מחברה אחרת? אחד המדדים לרמת חדשנות נקבע לפי כמות ואיכות הקניין הרוחני של החברה בעלת הקניין הרוחני בכלל, וכמות ואיכות הפטנטים של החברה,בפרט. מעצם הגדרתה של אמצאה הניתנת רק על אמצאה אשר עומדת בדרישות סעיף 3 לחוק הפטנטים קרי חדשנות והתקדמות המצאתית, כלומר שהאמצאה לא פורסמה קודם וכן  שהאמצאה היא בעלת התקדמות שאינה נראית כענין המובן מאליו לבעל מקצוע ממוצע על סמך הידיעות שכבר נתפרסמו (סעיף 5 לחוק הפטנטים) מלמד שהטכנולוגיה של החברה או הידע שהיא מפתחת ייחודי לה ואינו קיים אצל מתחרותיה, ומכאן שסביר להניח שהחברה מובילה בתחומה. אם החברה מחזיקה בפטנטים רבים ואיכותים יש להסיק שיש לה יתרון טכנולוגי משמעותי, ואם הטכנולוגיה שפיתחה תאומץ על ידי השוק ליתרון הטכנולוגי יהיו משמעיות עיסקיות מרחיקות לכת.

הרציונל העומד מאחורי המושג "פטנט"?

רישום פטנט מהווה מעין הסכם או "עסקה לא כתובה" בין בעל הפטנט "הממציא" למדינה בה נרשם הפטנט. בהתאם להסכם זה הממציא מקבל בלעדיות ( מונופול) לזמן מוגבל (לדוג' במקרה של פטנט 20 שנה מתאריך הגשת הפטנט) הכוללת זכות למנוע מאחרים לייצר או/ו למכור את המוצר או השיטה שפיתח. בתמורה הממציא חושף ומגלה לעולם כיצד ואיך לייצר את ההמצאה שהמציא, כך שמי שיקרא את הפטנט ידע כיצד לממש את הפיתוח הטכנולוגי שהומצא. המטרה המרכזית של  מערכת רישום הפטנטים היא עידוד המחקר והפיתוח המדעי, ותרומה לקידום האנושות כולה. ובמילים פשוטות, בתמורה לחשיפת סוד הפיתוח העולם מעניק לממציא בלעדיות. אין ספק שעולם ללא פטנטים היה גורם למפתחים ולממציאים להסתיר את החידושים הטכנולוגים שהמציאו, מחשש שהם יועתקו ויגנבו על ידי המתחרים שלהם ללא השקעה מצידם. הזכות המניעתית (פטנט רשום) מאפשרת לממציא ליהנות בדרך ישירה בכך שייצר וישווק בעצמו את המוצר או ישתמש בעצמו בתהליך שהמציא, או בעקיפין על ידי המחאת זכויותיו למי שימצא לנכון בתמורה לתשלום מוסכם או תמלוגים מהרווחים. 

אלו אמצאות כשירות להרשם פטנט?

מהרציונל המתואר לעיל נובעים חוקי הפטנטים הכוללים בין השאר את התנאים לאמצאות כשירות פטנטים.

לדוג' על פי סעיף 3 לחוק הפטנטים הישראלי אמצאה כשירת פטנט היא:  אמצאה, בין שהיא מוצר ובין שהיא תהליך בכל תחום טכנולוגי, שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית "

במילים פשוטות ופחות משפטיות החוק קובע 3 דרישות עקריות:

א. ניתן ליישם את הרעיון (יש בו תועלת) ב. הרעיון חדש (לא פורסם קודם לכן) ג. יש ברעיון התקדמות המצאתית-כלומר אינו ברור מאליו למומחה בתחום בו עוסק הרעיון.

שלוש הדרישות של הגדרת מה ראוי להרשם כפטנט וחוקים נוספים נובעים מהרציונל שתואר לעיל.

כך לדוג' כיון שבסיס ההסכם נובע מרצון של המדינה להעשיר את הידע וההתקדמות הטכנולוגית המונופול ניתן רק לפיתוחים -כלומר בקשות פטנטים, שאכן יתרמו ויעשירו את הידע.  המחוקק קבע שפיתוחים שהם חדשנים מועילים ניתנים לשימוש תעשייתי ויש בהם התקדמות המצאתית אכן תורמים ונדרשים לפיתוחים מתקדמים ורק הם יעניקו למפתחים מונופול.

כלומר אם ההמצאה פורסמה היא ידועה כבר לעולם ולכן אינה מחדשת דבר שלא היה ידוע קודם ולכן האממצאה אינה ראויה להרשם כפטנט.

בנוסף כיון שההסכם הוא בין הממציא למדינה, ההגנה ניתנת רק במקום בוא נרשם הפטנט. כלומר אם הממציא הגיש את הפטנט בישראל ולא בסין, הממציא יוכל למנוע מאנשים להשתמש במוצר שלו אשר מוגן בפטנט רק היכן שרם אותו, כלומר בישראל ולא בסין. משמעות הדבר לדוג' שאם ממציא רשם פטנט על עפיפון מיוחד 

השלבים העיקריים בתהליך הגשת וקבלת פטנט?

בחירת עורך פטנטים מתאים- פטנטים נרשמים במגוון רחב של תחומים-הנדסה, מחשבים, מכשור רפואי, ביולוגיה ותחומים רבים נוספים. חשוב לבחור עורך פטנטים שמכיר את התחום של ההמצאה שלך. יתרון רב יש לעורך פטנטים שכבר ערך והגיש פטנטים בתחום ההמצאה שלך. בנוסף יש חשיבות רבה לבחור עורך פטנטים שעבר הכשרה מתאימה והוא בעל תעודת עורך פטנטים דבר המעיד כי הוא מכיר את חוקי הפטנטים, והפטנט שהוא יערוך יעמוד בהמשך בדירשות החוק.

שיחה ראשונית  או/ו פגישה עם עורך הפטנטים- עורך פטנטים צריך להיות מומחה בתחומו, אולם בדרך כלל המומחה והידען בעל הפרטים הרבים הקשורים להמצאה הוא-הממציא עצמו. ממולץ בפגישה הראשונה עם עורך הפטנטים להגיע מוכן אם תיאור מלא ככל האפשר של ההמצאה. כמה מפורט? ממולץ להכין תיאור של המצאה כך שאיש שמומחה בתחום ההמצאה יוכל לממש, כלומר לבנות את ההמצאה על בסיס התיאור. כמו כן אם הממציא ביצע חיפוש ראשוני יש להגיע עם תוצאות החיפוש וכן כדאי מאוד לכלול בתוצאות החיפוש מדוע לדעת ההממציא התוצאות (מאמרים או פטנטים קודמים) לא פוגעים בחדשנות של ההמצאה.

בניית אסטרטגיה עבור הממציא /החברה בעלת הפטנט- לאחר שעורך הפטנטים עבר על החומר הכולל תיאור מלא ככל שניתן של ההמצאה יוכל עורך הפטנטים להעריך הערכה ראשונית האם ניתן וכדאי להגיש בקשת פטנט על ההמצאה. עורך הפטנטים לוקח בחשבון מגוון שיקולים בהחלטה הכוללים בן השאר האם ההמצאה בתחום שאפשר לרשום אותה כפטנט/האם היא חדשנית/ האם יש בה התקדמות המצאתית/ האם עדיף לשמור על ההמצאה כסוד מסחרי. במידה והוחלט לרשום את ההמצאה כפטנט יש לבנות אסטרטגיית הגשה הכוללת באיזה מסגרת להגיש את ההמצאה, כלומר האם להגיש את ההמצאה כבקשת פרוביזינל בארה"ב או כבקשה מלאה. האם להגיש בקשה בינלאומית (PCT) או להגיש באופן מיידי במדינות ספציפיות כמו ארה"ב וסין. כמו כן יש לדון האם לבקש זרוז על מנת לקבל בקשת פטנט רשומה בהקדם המיידי.

עריכת בקשת הפטנט-בהתאם למידע שנמסר לעורך הפטנטים ותוצאות החיפוש, עורך הפטנטים מכין ועורך את בקשת הפטנט. בקשת הפטנט כוללת תיאור מלא של ההמצאה העומד בדרישות החוק. כך לדוג' על עורך הפטנטים לתאר את ההמצאה כך בעל מקצוע בתחום יוכל לממש את ההמצאה בהתאם לתיאור. עריכת הפטנט מתבצעת בשיתוף פעולה מלא ועדכון שותף של הממציא.

הגשת ההמצאה-לאחר שההמצאה אושרה על ידי הממציא להגשה, ובהתאם לאסטרטגיית ההגשה שהוחלטה מראש,  בקשת הפטנט מוגשת במדינות בהם הוחלט להגיש את הפטנט. ההגשה כוללת התקשרות עם משרד עורכי פטנטים מקומי אשר דרכו מתבצע רישום של בקשת הפטנט ותשלום אגרות במדינה בה הוגש הפטנט.

בחינת ההמצאה-הבקשה  לא נבחנת מיד אלא לאחר תקופה מסוימת. משך הזמן עד שהבקשה נבחנת שונה ממדינה למדינה והוא נע בין שנה ל3 שנים. בלב הבחינה בוחן הפטנטים במדינה בה הוגש הפטנט בודק אם בקשת הפטנט עומדת בדרישות הפורמלות והמהותיות של חוקי הפטנטים במדינה בה הוגש הפטנט. הבדיקה הפורמלית כוללת האם הוגשו כל המסמכים והחלקים הנדרשים בבקשת הפטנט, לדוג' שרטוטים תקניים, ייפוי כח עם נדרש וכו'. הבדיקה המהותית כוללת בדיקה משולשת האם-ההמצאה חדשנית (novelty), יש בה התקדמות המצאתית (inventive step) ואפשר ליישמה בתעשייה (utility). דו"ח בחינה העוסק בהליכים הפורמלים והמהותיים נשלח לעורך הפטנטים והוא כולל ציטוטים רלוונטים של פטנטים ומאמרים שהתפרסמו לפני הגשת בקשת הפטנט ועל עורך הפטנטים להשיב לדו"ח הבחינה על פי מסגרת זמן שנקבעה מראש. בהתאם לדוח הבחינה יש צורך לפעמים לשנות את חלק התביעות המגדירות את האמצאה, תהליך זה נעשה כמובן  בשיתוף פעולה עם הממציא ועל דעתו. תהליך הבחינה יכול להימשך זמן ממושך, כאשר הצדדים מחליפים בינהם דוחות ותשובות הכוללים ציטוטים של בוחן הפטנטים של חומר הקשור לפטנטים ותשובות של עורך הפטנטים מדוע הציטוטים לא רלוונטים בהתאם לשינויים שהתבצעו בתביעות של בקשת הפטנט.

קבלת פטנט-כאשר בוחן הפטנטים מחליט שהתשובה שהתקבלה עונה על דרישות קבלת הפטנט, נשלח אישור קיבול של בקשת הפטנט. לאחר קבלת הודעה על קיבול הפטנט יש לשלם את אגרות הקיבול ובקשת הפטנט מקבלת מספר רשום של פטנט והפטנט מתפרסם.בישראל הבקשה לפטנט מתפרסמת לפני שניתן פטנט (אולם לאחר שהבוחן החליט שניתן לתת פטנט), אולם במרבית המדינות הבקשה מתפרסמת עוד במהלך בחינתה. משך הזמן שעובר בין ההגשה הראשונית עד סוף הבחינה נע בממוצע בין שנתיים לחמש שנים במדינות השונות.

אגרת חידוש – באופן כללי פטנט מאפשר הגנה על ההמצאה עד ל-20 שנה מיום הגשת הבקשה.  על מנת לשמור על הפטנט בתוקף במהלך התקופה, יש לשלם אגרת חידוש פטנט. במדינות מסוימות כמו אירופה לדוג' נדרשת  אגרה תקופתית גם בשלב בו עדיין לא נרשם הפטנט (לאחר שהוגשה הבקשה), במדינות אחרות כמו ארה"ב אגרת חידוש נדרשת רק לאחר קבלת הפטנט.

אולי תאהב גם